به گزارش خبرگزاری «حوزه»، شناخت دین یکی از وظایفی است که بر عهده هر مسلمانی بوده که این راستا در شماره های گوناگون، بخش های مختلفی از مباحث دینی را تقدیم حضور مخاطبان گرامی خواهیم کرد.
* معجزه علمی آیه ۴۱ سوره عنکبوت
خداوند در سوره عنکبوت میفرماید: «مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِیاءَ کَمَثَلِ الْعَنْکَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَیْتاً وَ إِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ لَوْ کانُوا یَعْلَمُونَ»[۱] ؛ مثل کسانی که جز خداوند یار و یاوری برای خود برگزیدهاند، همانند عنکبوت است که برای خود خانهای ساخته است و اگر بدانند سست ترین خانه ها خانه عنکبوت است.
این موضوع را که خانه عنکبوت از نظر مادی و معنوی سست ترین خانه هاست، مطالعات اخیر حیوان شناسی در زمین به اثبات رسانده است.
مفسران در این باره گفته اند: منکرانی که ولایت غیر خدا را پذیرفتهاند در سستی و ضعف اعتقاد، همانند عنکبوت هستند که برای خود خانه ای ساخته تا در پناه آن آرام گیرد؛ در حالی که خانه او سست ترین خانه ها به شمار رفته، برای پناه جستن، شایستگی ندارد و اگر این منکران میدانستند چنین کاری را انجام نمی دادند.
مفاهیم علمی موجود در آیه:
۱. مفرد آوردن عنکبوت
در فرهنگ لسان العرب آمده است: عنکبوت جانور کوچکی است که در هوا و بر روی دهانه چاه، ترکیبی را می بافد. این کلمه مؤنث است؛ اما گاهی در شعر به صورت مذکر هم آمده است. به خانه عنکبوت (عَکدَبَه) گفته میشود. فراء میگوید: عنکبوت مؤنث است؛ البته برخی عربها آن را به صورت مذکر هم می آورند. جمع آن عنکبوتات، عَناکِب و عَناکیب و اسم مصغر آن عُنَیکِب است. اهل یمن به آن عَنکَباه میگویند؛ گاهی نیز عَنکَباء و عَنکَبوه نامیده می شود. سیبویه با استشهاد به افزودن تاء به عنکبوت آن را عنکباء می نامد و من نمیدانم آیا اسم مفرد است یا جمع. ابن اعرابی میگوید: عَنکَب مذکر است و مؤنث آن عَنکَبه است. گفته شده است عَنکَب اسم جنس عنکبوت است و عنکبوت هم مذکر و هم مؤنث است. (مبرد) میگوید: عنکبوت مؤنث است؛ اما مذکر هم آورده شده است.
نظر غالب آن است که واژه عنکبوت مفرد مؤنث بوده و جمع آن عَناکِب است. نامگذاری این سوره به نام عنکبوت – که واژهای مفرد است – به این دلیل است که عنکبوت به صورت فردی زندگی می کند به جز مواقع جفت گیری یا زمانی که تخمها باز میشوند. اما در دو سوره نمل و نحل، اسم سوره به صورت جمع آمده است تا بر جمعی بودن زندگی این دو حشره اشاره شود.
۲. إتَّخَذَت بَیتاً (فعل اتخذت مونث است)
این آیه قرآنی به صراحت میگوید که عنکبوت ماده به ساخت خانه اقدام میکند؛ بنابراین وظیفه ساخت خانه بر عهده عنکبوت ماده است که با غدد ترشح کننده ماده ابریشمی اقدام به ساخت میکند؛ هرچند در برخی مواقع عنکبوت نر هم در کار ساخت، ترمیم یا توسعه او را یاری میکند با این حال وظیفه مذکور به صورت یک وظیفه محض برای حیوان ماده حفظ میشود.
۳. إنَّ أوهَنَ البُیُوتِ لَبَیتُ العَنکَبوتِ
این خانه عنکبوت است که سست است نه تارهای آن: اصطلاح (اوهن البیوت) این نکته را مورد اشاره قرار میدهد که سستی و ضعف در خانه عنکبوت است نه در تارهای آن. این اشاره قرآنی بسیار دقیق است؛ زیرا تارهای خانه عنکبوت، ابریشمی و بسیار نازکند و میانگین ضخامت هر کدام یک میلیونیم اینچ مربع یا یک چهار هزارم ضخامت یک موی عادی در سر انسان است.
با وجود نازک بودن، تار عنکبوت محکمترین ماده بیولوژیکی است که تاکنون مورد شناسایی قرار گرفته است؛ تارهای ابریشمی سازنده خانه عنکبوت از فولاد هم محکمترند و تنها کوارتز ذوب شده از آن محکمتر است. یک تار بلند عنکبوت پیش از پاره شدن تا پنج برابر طول خود کشیده میشود و به همین خاطر دانشمندان، نام فولاد بیولوژیک را بر آن نهادهاند. استحکام تار عنکبوت ۲۰ برابر فولاد معدنی عادی است و توان آن به ۰۰۰/۳۰ رطل[۲] در اینچ مربع میرسد؛ به عنوان مثال اگر یک عنکبوت، تاری به ضخامت انگشت شست میساخت میتوانست یک هواپیمای جمبو جت را به آسانی حمل کند.
۴. لَو کانُوا یَعلَمونَ
این حقایق در هنگام نزول قرآن و حتی تا قرنها پس از آن برای هیچکس شناخته شده نبود؛ بلکه پس از مطالعات گسترده صدها جانورشناس در طول دهها سال، بالاخره در دهه های پایانی قرن بیستم کشف شد، به همین خاطر پروردگار این آیه را با (لو کانو یعلمون) به پایان رسانده است.
بنابراین توصیف قرآنی در مورد خانه عنکبوت به عنوان سست خانه ها که بر پیامبر گرامی اسلام؛ و در میان جامعه ای نازل شده که اکثریت قاطع آن را بیسوادان تشکیل می دهند – آن هم هزار و چهارصد سال پیش – چیزی جز پیشی جستن از علم نیست؛ به گونهای که هیچ عاقلی نمی تواند تصور کند منبع قرآن، کسی جز خداوند یکتا باشد.
پی نوشت:
۱. سوره عنکبوت: آیه ۴۱.
۲. واحد وزن به اندازه ۲ کیلو و ۵۶۴ گرم.
سایت پرسمان دانشجویی _ سایت تخصصی شبهه
نظر شما